Scăderea monedei euro a continuat după ce prim-ministrul Italiei, Matteo Renzi, a anunțat că va demisiona.
Analiștii susțin că desfășurarea evenimentelor este privită cu precauție de către investitori, dar nu cu panică. „Fie piețele au devenit imune la riscul politic, fie acestea cred că problema italiană va mocni; chiar dacă președintele nu poate forma un guvern, el are la dispoziție 70 de zile pentru a încerca, iar acest lucru pare îndepărtat în acest moment”, a spus Kathleen Brooks, director de cercetare la City Index Direct.
Totuși, economia italiană este într-un punct sensibil, iar o perioadă de incertitudine politică ar avea un impact semnificativ.
Analiștii sunt îngrijorați de industria bancară din Italia, care prezintă vulnerabilități din punctul de vedere al credibilității. Multe bănci se confruntă cu datorii și au nevoie de refinanțare, iar aceasta ar fi îngreunată de o criză politică.
Mai mult, dimensiunea datoriei guvernamentale reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Împrumuturile guvernamentale sunt unele dintre cele mai mari din zona euro, în funcție de datele analizate.
Premierul Italiei, Matteo Renzi, și-a anunțat demisia în această noapte ca urmare a eșecului la referendumul privind reforma constituțională. Aceasta a fost respinsă masiv la consultarea populară, sondajele de opinie la ieșirea de la urne dând câștigătoare tabăra NU cu procente între 55 și 60%. „Experiența guvernului meu se sfârșește aici”, a spus Renzi într-o conferință de presă, imediat după miezul nopții.
„Am pierdut și o spun cu voce tare. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această înfrângere. Cine luptă însă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susținut ideile mele, am pierdut eu”, a spus Renzi, comentând că a vrut să reducă numărul „scaunelor de parlamentari”, însă el este cel care și-a pierdut scaunul. El a anunțat că-și va depune luni demisia pe masa președintelui.
„Îi îmbrățișez pe toți cei care m-au susținut. Nu am reușit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face”, a mai spus el.
Între 55% și 60% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru varianța NU, potrivit exit-poll-urilor prezentate de televiziunile italiene. Prezența la urne a fost de peste 68%, conform datelor Ministerului de Interne.
Italienii au fost chemați duminică la urne pentru a vota în privința unor reforme constituționale, scrutin solicitat de premierul Matteo Renzi, pe fondul crizelor politice din ultima perioadă. Startul la vot s-a dat la ora locală 7:00 (8:00 ora României), peste 51 de milioane de italieni fiind eligibili să voteze.
Pe fondul crizelor politice frecvente din Italia, premierul de centru-stânga, Matteo Renzi, a cerut o reformă a sistemului politic pentru a spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, în domenii precum mediul, transportul și energia.
Reforma viza și renunțarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcției legislative în cazul Senatului, urmând să fie redus numărul de parlamentari.
Printre propuneri se număra desființarea Consiliului Național pentru Afaceri Economice și Muncă (CNEL), precum și dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.